En av Malmös attraktioner är Ribersborgs kallbadhus. Här kan man bada naken i havet på en dam- respektive herravdelning. Det var även här Orbital Systems placerade sin första offentliga dusch, ”The shower of the future”, som en del av Malmö Cleantech Citys testbedverksamhet.

Industridesignern Mehrdad Mahdjoubi  grundade Orbital Systems 2013. I dag har företaget blivit prisbelönt många gånger om för sin hållbara teknologi som gör att man kan spara upp till 90% av vattnet när man duschar.

Mehrdad

 

Ett av de många priserna är Zennström Green Mentorship Award, instiftat för att stödja cleantech startups och visa upp entreprenörer som jobbar för att förhindra klimatförändringar. De har även fått Skapa-priset på en halv miljon kronor och blivit uppmärksammade av CNN år 2013 i serien Blueprint. I programmet får man följa Mehrdad från projektet på Lunds universitet där han samarbetar med arkitekter från NASA, till det som blev den lovande startupen Orbitla Sytems i Malmö. I dag är företaget ett av världens mest trendsättande inom utvecklandet av effektiv vattenkonsumtion.

Den patentskyddade tekniken som Orbital Systems utvecklat återvinner vatten för användning i hushållsapplikationer. Den möjliggör världens mest avancerade och effektiva duschsystem som sparar över 90 procent vatten och 80 procent energi samtidigt som vattnet blir renare än vanligt kranvarmvatten.

Målet för företaget är att hjälpa människor över hela världen att spara energi och vatten och samtidigt bidra till att skapa en hållbar framtid.